Moderni Žurnal

Opelova morska raža

Moderni Žurnal
Opelova morska raža

Manta je definitivno jedan od modela koji je obeležio istoriju Opela u Evropi i bio je pojam sportskog automobila u vreme kada su kupei harali tržištem Starog kontinenta.

Opel je imao pravi, atraktivan sportski kupe model sa dvoja vrata, motorom napred i zadnjim pogonom. A od kad je Manta krenula u pohod na tržište šmekerskih kupea prošlo je već 50 godina.

Opelov kupe je ime dobio po džinovskoj morskoj raži manti, neobičnom, ogromnom morskom stvorenju iz dubina okeana koje definitivno uliva strahopoštovanje već na prvi pogled. Dizajner Džordž Galion je na ovu ideju došao posle susreta sa čuvenim istraživačem i naučnikom Žakom Kustoom, podseća Autoklub. Manta je lansirana 1970. godine.

opel_manta_20_00720000092506c8.jpg

„Odabrali smo ime Manta u vreme kad su imena životinja bila "in" što se podudaralo sa duhom kretanja trendova pre 50 godina. Ford Mustang i Korveta Stingrej bili su vrlo uspešni modeli u Sjedinjenim Državama, a Manta je bila svojevrsna evropska varijanta tzv. američkih "pony" automobila kako je nazvan prvi Ford Mustang ”, rekao je Opelov bivši glavni dizajner Džordž Galion.

Nudeći se kao kupe s dvoje vrata i kao hečbek sa troje vrata, Manta prve generacije delila je platformu i motore sa drugim Opelovim modelom Askona. Rani modeli predstavljeni su s 1,6-litarskim četverocilindričnim agregatom od 68 KS, a raspon je proširen kad je stigla Manta S s 80 KS , te varijanta s 1,9-litarskim četverocilindrašem od 90 KS.

Dve godine nakon što je započela proizvodnja, Opel je predstavio luksuzniju varijantu, nazvanu Manta Berlineta. Usledilo je nekoliko posebnih izdanja, uključujući Holidej, Plus, Svinger i Samer Bazar, a na vrhu ponude našla se Manta GT/E koja je lansirana 1974. s motorom sa 1,9-litrenim motorom od 105 KS. Manta A doživela je i specijalno izdanje Blek Medžik, koje je izašlo u aprilu 1975, i to u crnoj boji s crvenim i narandžastim prugama.

opel_manta_berlinetta_4_006f00000cc2090f.jpg

Legendarna Manta dočekala je i drugu B generaciju koja se temeljila na novoj Askoni i na koju je najviše uticao američki model Chevrolet Monza. Četrnaest različitih verzije Mante lansirano je sve do kraja proizvodnje 1988. godine, uključujući i modele GSi i 400, a nudili su se obujmi motora od 1,2 i 2,4 litre, snage od 55 do 144 KS.  

Sa preko milion proizvedenih primeraka Manta je ostvarila svoj cilj, predstavljala je atraktivan i popularan sportski automobil svog vremena koji je bio dostupan širem krugu kupaca, a koja i danas ima vojsku poklonika i poštovalaca.